Jeolojik hareketler sonucu parçalanan ve Hint Okyanusunun büyük bir kısmını oluşturan Mauritia Kıtası, yapılan araştırmalar sonucu kısmen bulunmuş olabilir.

Araştırmacılar 2015’te, Madagaskar’ın doğusundaki volkanik kayaları incelemek için Mauritius Adası‘na gittiklerinde beklenmedik bir şeyle karşılaştılar. Kayalara gömülmüş antik kristaller, adanın genç volkanik yüzeyinden 300 kat daha yaşlıydı. Üç milyar yaşında olan bu kristallerin adanın altında gömülü, uzunca bir süre unutulmuş bir yerden geldiği tahmin ediliyor.

Güney Afrika Witwatersrand Üniversitesi‘nden baş yazar Lewis Ashwal, “Bu heyecan verici ve beklenmedik sonuç, Mauritius’un genç volkanların altında eski bir kıtanın parçası olduğu anlamına gelebilir” diyor.

Mauritius’un altında kayıp bir kıtanın olabileceği fikri ilk kez 2013 yılında Ashwal tarafından ortaya atılmıştı. Ashwal ve ekibi, adanın kumsalında yaklaşık 2 milyar yıllık kristaller bulmuştu. Ancak bu kristallerin sahile dalgalar vasıtasıyla ulaşmış olabileceği düşüncesiyle fazla üzerinde durulmamıştı.

Bu kıtanın keşfi Dünya’nın oluşumu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi sağlayacak. Ashwal, bir zamanlar Afrika, Hindistan, Madagaskar, Avustralya ve Antarktika’yı içine alan Gondwana Kıtası ile ilgili bilgilere de ulaşılabileceğini işaret ediyor.

Kaynak: http://www.popsci.com/lost-continent-may-have-really-been-found