Çağımızın en büyük sorunlarından birisi olan küresel ısınma her geçen gün buzulların biraz daha erimesine sebep oluyor. Peki dünyadaki bütün buzulların erimesinin dünyamıza etkileri neler?
Yapılan araştırmalar sonucunda Arktik Okyanusu’ndaki buzulların 2030 yılında tamamen eriyeceği söyleniyor. Buzul ekosisteminde yaşayan canlılar ve topluluklar bundan feci şekilde etkilenecek.
Bu etki sadece Arktik Okyanusu ile sınırlı kalmayacak. Buzullarının erimesi dünyadaki hava durumunu da etkileyecek. Deniz seviyesi tam 65 metre yükselecek. Kıtalar üzerinde ciddi değişiklikler olacak.
University College London’dan araştırmacı Julienne Stroeve: “Buzulların erimesi sadece kutup ayılarını veya buzullarda yaşayan canlıları değil, bütün canlı türlerini etkileyecek. Hepimiz buzullara bağlıyız. Toplum, sera gazı etkisini tersine çevirmeyi başarırsa, buzulların hızlı bir şekilde erimesini sağlayan fizik aynı zamanda yeniden büyümesini de sağlayabilir.” diyor.
New York Barnard Koleji’nden Stephanie Pfirman Eylül 2007’de yaptığı araştırmada Arktik’teki buzların rekor seviyenin altında düştüğünü keşfetmişti. Ayrıca Pfirman, günümüze kadar bu derece buzul erimesinin beklenmedik bir değişim olduğunu söylüyor.
Küresel ısınma nedenlerinin en başında gelen karbon salınımı bu şekilde devam ederse, ortalama 15° C sıcaklıkta olan gezegenimiz, gelecekte ortalama 26° C sıcaklıkta buzsuz bir gezegen olacak.
Peki buzulların erimesi Dünya’yı nasıl etkiler?
Grönland ve Antartika dahil, Dünya’nın %10’u buzullarla kaplıdır. Bu da yaklaşık 15 milyon km²’ lik bir alana denk geliyor. Ayrıca buzullar dünyadaki tatlı suların % 98,5’ini oluşturuyor.
Eğer buzullar erirse dünyadaki tatlı suların büyük bir kısmı okyanus ve denizdeki tuzlu sulara karışacak. Kıtalar üzerinde ise ciddi değişiklikler meydana gelecek. Hepsini tek tek inceleyelim.
Kuzey Amerika Kıtası
Küresel ısınma sonucu Kuzey Amerika Kıtası’nda tüm Atlantik, Florida ve Körfez Sahilleri kaybolacak. San Francisco tepeleri, su seviyesi yükseleceği için bir ada kümesine, Central Valley ise dev bir koya dönüşecek. Kaliforniya Körfezi, San Diego’yu aşarak kuzeye kadar uzanacak.
Güney Amerika Kıtası
Kuzeydeki Amazon Havzası ve güneydeki Paraguay Havzası Atlantik’in birer körfezi olacak. Buenos Aires şehri, Uruguay kıyıları ve Paraguay’ın birçok kısmı yok olacak.
Afrika Kıtası
Afrika diğer kıtalara göre daha az etkilenecek. Fakat yükselen sıcaklıklar sonucunda birçok bölgesi yaşanmaz hale gelecek.
Avrupa Kıtası
Avrupa’yı tam bir felaket bekliyor. Binlerce yıl boyunca Hollanda sular altında kalacak. Danimarka’nın birçoğu ortadan kaybolacak. Ayrıca Akdeniz’in yükselen seviyesi Karadeniz ve Hazar Denizi’nin de seviyesini yükseltecek.
Asya Kıtası
Bangladeş’in tamamı ve kıyı Hindistan sular altında kalacak. Bu durum yaklaşık 160 milyon insanı etkileyecek. 600 milyon Çinlinin yaşadığı toprakları sel basacak. Mekong Deltası yok olacak. Kamboçya’nın Kardamom Dağları adalar kümesine dönüşecek.
Avustralya Kıtası
Avustralya çöllerinin ortasında büyük bir deniz oluşacak. Avustralyalıların yaklaşık %80’nin yaşadığı kıyı kesimleri yok olacak.
Kaynaklar:
http://www.nationalgeographic.com/magazine/2013/09/rising-seas-ice-melt-new-shoreline-maps/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Buzul
https://nsidc.org/cryosphere/glaciers/quickfacts.html
https://www.scientificamerican.com/article/arctic-2-0-what-happens-after-all-the-ice-goes/