Dünyanın Dört Bir Yanından Tuvalet Fotoğrafları

Fotoğraflarla Dünyanın Dört Bir Yanından 12 Tuvalet Görüntüleri
Hindistan’ın Cemmu ve Keşmir eyaletinde bir adam, boş dağlık arazideki bir tuvaleti kullanıyor.

Tuvaletin tarihçesi

Tuvaletin tarihçesine şöyle bir bakarsak, tarihte ilk kez Türkler’de görülmüştür. Modern olarak tabir edilen klozet tipi tuvaletler ise 1569 yılında Sir John Harington tarafından icat edilmiştir. Ancak Harington İngiltere’de alay konusu olması sebebi ile bu icadını toplu üretime geçirememiştir.

Efes antik şehrinde tuvaletler

Efes antik şehrindeki tuvaletler alaturka/alafranga karışımı bir tipe benzemektir. Bu tuvaletlerin bir özelliği ise bireysel ve kapalı değil; toplu şekilde kullanılmasıdır. Tuvaletlerin önündeki kanaldan sürekli temiz su geçmekte ve boşaltım yapanlar bu su sayesinde temizlenmekteydi. Yine her tuvalet binasının ortasında bir havuz bulunmaktaydı.

Dünya Tuvalet Günü

Dünyadaki insanların sadece %60 kadar bir kısmı hijyenik tuvalet kullanabiliyor. Kanalizasyon sisteminden yararlanabilenlerin sayısı ise 1 milyar. İnsanları tuvalet konusunda bilinçlendirme, tuvalet eğitimi ve bu konuda mahrum olan kimselere yardım toplama amacıyla 19 Kasım Dünya Tuvalet Günü olarak belirlenmiştir.

İşte dünyanın dört bir yanından ilginç tuvalet fotoğrafları:

Hindistan, Godalpur’da bir umumi tuvalet. Hükümet 2019 yılına dek ülkedeki herkesin tuvalete erişimi olacağını taahhüt etti.
Hindistan’da açık havada yer alan ilkel tuvalet sağlıksız koşullar nedeniyle parazitlerin hızla yayılabileceği bir yer.
Dünyada yaklaşık 1 milyar insan tuvalet ihtiyacını hâlâ açık havada gideriyor; bu durum su kaynaklarını kirletmenin yanı sıra geceleri tek başına tarlalara giden kadınları saldırılara açık bir hale getiriyor. Burası, Hindistan, Orissa’daki bir alaturka tuvalet.
Gana’da yer alan Afrika’nın tek kelebek sığınağı Bobiri Ormanı’nda bir açık hava tuvaleti.
Guatemala’daki bu tuvalet gibi açık hava tuvaletleri düzgün bir şekilde inşa edilip korunmazsa, hastalığın yayılmasını engellemekte çok fazla etki sahibi olamıyor.
Katar, Doha’da bir havaalanı tuvaleti.
Güney Afganistan’daki bir açık hava tuvaleti “yalnızca kadınlar” için.
Hindistan’ın kenar mahallelerinde hijyen koşulları iç karartıcı. Yeni Delhi’de hükümet günde yalnızca bir saatlik su imkânı sağlıyor.
Guatemala’da bir alafranga tuvalet.
Guatemala’da bir açık hava tuvaleti, otlayan hayvanların ortasında duruyor.
Hindistan, Bangalor’daki bir binanın çatısındaki tuvalet. Ülkenin 1 milyar 200 milyonluk nüfusunun yarısının tuvalete erişimi yok.
Guatemala’da, açık hava tuvaletlere sıklıkla rastlanıyor. Nüfusun yalnızca yüzde 60’ının hijyenik tuvaletlere erişimi var.

Kaynaklar:

wikipedia.org

nationalgeographic.com.tr