İnternet Arama Geçmişinden Kanser Teşhisi Mümkün Olabilir

Microsoft’ta görevli bilim adamları, arama motorundaki kayıtların analizi ile kanser hastalığına yakalanan bireylere kanser teşhisi konulabileceğini öne sürdü.

Kanser tedavisinde erken teşhis için oldukça önemli bir adım

Araştırmayı yapan bilim adamları bu yöntemin kanserin erken teşhisinde kullanılabileceğini öne sürdü. Araştırma Microsoft araştırmacılarından Dr. Eric Horvitz ve Dr. Ryen White’ın Columbia Üniversitesi lisansüstü öğrencisi olan John Paparrizos tarafından yürütülüyor.

Kanser testi nasıl yapılıyor?

Araştırmacılar Microsoft’un arama motoru olan Bing’i kullanarak pankreas kanserine yakalanan birine teşhis koymayı başardı. Bing üzerinden geriye doğru bir araştırma yapılarak, hastanın kanserin belirtilerini arama motorundan araştırdığı gözlemlendi. Yani birisi “kilo kaybı, karın ağrısı, sarılık, iştah kaybı” gibi terimleri Bing’de aratırsa Microsoft bu kişinin pankreas kanseri olabileceğini düşünecek. Kanser belirtileri kullanılarak kanserin bu şekilde önceden tespit edilmesi kansere karşı verilen mücadelede büyük bir adım olabilir.

Pankreas kanseri tedavisinde sağ kalma oranı artabilir!

Dünya üzerinde pankreas kanserine yakalananların sadece %3 ü hayatta kalabiliyor. Bilim adamları tedavide erken teşhisin öneminin altını çizerek, kullandıkları yöntemle bu oranı %5- %7 ye çekebileceğini söylüyor.

Araştırmacılar pankreas vakalarının %5 ila 15 inde yanlış teşhisin 100.000’de 1 olduğunu tespit edebildiklerini belirtti. Ayrıca bu yanlış tespitin, harcanan tıbbi maliyeti artırabileceği ve hastalar üzerinde olumsuz psikolojik sonuçlar doğurabileceğinden önemli bir konu olduğu belirtiliyor.

Toplanan verilerin kime ait olduğunu bulmak ise bu projenin en büyük sorunlarından birisi. Çünkü çoğu kişi arama motorunu kullanırken bir kullanıcı adı veya iletişim bilgisi belirtmiyor. Bir sonraki aşama ise, kullanıcılara kanser ile ilgili sorular sorarak bir çeşit sağlık hizmeti başlatmak. Ayrıca sağlık için Cortana tarzı bir yapay zeka motoru da geliştirilebilir. Web arama geçmişlerinden analiz edilen sağlıkla ilgili verilerin, tıp için yeni bir alan olabileceği öne sürülüyor.

Benzer bir çalışma 2009 yılında Google tarafından yapılmıştı. Web arama günlüklerinin istatistiksel analizine dayanan, grip salgınlarının erken teşhisi ile ilgili bir araştırma makalesi yayımlanmıştı. Ancak beklenen sonuç alınamadığı için rafa kaldırıldı.

Kaynak: http://www.nytimes.com/2016/06/08/technology/online-searches-can-identify-cancer-victims-study-finds.html