Sinirlendiğimiz zaman beynimiz normale göre daha farklı gözüküyor
Her geçen gün bilim dünyası beynimiz ile ilgili yeni buluşlar ortaya koyuyor. Biz de bu gelişmeleri elimizden geldiğince sizlere duyurmaya çalışıyoruz. Daha önce bilim adamlarının insan beyni yetiştirmeyi başardığı haberini sizinle paylaşmıştık. Bu haberimizde ise Kolombiya Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmayı ele alacağız.
Zaman zaman hepimiz sinirlenmişizdir. Bu sinirlenme anında vücudumuzda meydana gelen değişiklikleri az çok biliyoruz. Vücut ısımız artar, terlemeye başlarız hatta bazen vücudumuzda titreme bile meydana geldiği olmuştur. Bunlar gözle görülebilir değişimlerdir. Oysa asıl değişim beynimizde gerçekleşiyor. Kan akışı hızlanıyor ve beyin aktiviteleri değişiyor. Araştırma ekibi dinlenme halindeyken, aniden verilen bir tepkiyle beynin sinirli halini ortaya çıkarmış. Meydana gelen değişimi gözlemlemiş ve bununla ilgili bir animasyon hazırlamış. Ekip, çalışmanın kanser gibi ciddi beyin hastalıklarının teşhisinde yardımcı olacağını umuyor.
MR makineleri geliştirilebilir
New York’un Columbia Üniversitesi’ndeki sinirbilimciler tarafından gerçekleştirilen bu çalışma, manyetik rezonans görüntüleme (MR) makinelerinin geliştirilmesine de yardımcı olabilir.
Ekip, deneyde fareleri kullandı. Yerleştirilen sistemle sinyal gönderdiklerinde nöronların parlak bir ışık şeklinde yanmaları sağlandı. Daha sonra bu ışıkları beynin kan akışındaki değişikliklerle karşılaştırdı.
Araştırma ekibi bu yöntemin ciddi beyin hastalıklarının teşhisinde kullanılabileceğini ve böylelikle hastalık ilerlemeden müdahale etmenin mümkün olacağını söylüyor.
Araştırmanın tam sonucunu aşağıdan izleyebilirsiniz: