Yeryüzünde artan kuraklık, suyun her geçen gün daha da değerli bir hale gelmesine yol açıyor. İlerleyen yıllarda ülkemiz de dahil olmak üzere Dünya’nın birçok yerinde su sıkıntısı baş gösterecek. Suya ulaşmanın imkansız olduğu zamanlarda ise insanlar susuzluktan yaşamını yitirmeye başlayacak.
Vücudumuzun %55-65 kadarını oluşturan su, beynimizin düşünmesine, kanımızın akmasına ve kaslarımızın hareket etmesine yardım eden çok önemli bir kimyasal madde. Bu maddeden yoksun kaldığımızda ise bedenimizde olumsuz yönde birçok olay gerçekleşiyor.
Su içmenin vücut sağlığı açısından ne kadar önemli olduğu bilinse de çoğumuz buna dikkat etmiyoruz. Fakat bu yazımızda paylaştığımız vücutta susuzken meydana gelen değişimler bizleri biraz daha su içmeye teşvik edecektir diye düşünüyorum.
1. Susuzluk evresi
Vücut ağırlığımızın %2’si kadar su kaybettiğimiz zaman susuz kalmış sayılıyoruz. Bu oran yetişkin bir insanda ortalama yarım litreye denk geliyor. Sıcak bir odada hiç durmadan 1 saat spor yaptığımız zaman bu kadar su kaybedebiliyoruz.
Susuzluk baş gösterdiğinde vücudumuz geriye kalan tüm neme sımsıkı sarılıyor. Böbrekler mesaneye daha az su gönderdiği için idrarın rengi koyulaşıyor. Daha az terliyoruz ve bunun sonucunda vücut sıcaklığı da artıyor. Kanın kıvamı değişerek daha yoğun bir hal alıyor. Vücut, oksijen düzeyini dengeleyebilmek için nabzı yükseltiyor.
2. Bayılma evresi
Vücut ağırlığımızın %4’ü kadar su kaybettiğimiz zaman bayılma evresine girmiş oluyoruz. Bu da yetişkin bir bireyde 3,1 litre suya tekabül ediyor. Aşırı sıcak bir ortamda 3 saat boyunca aralıksız pedal çevirerek veya 2 gün su içmeyerek bu evreye girebiliriz.
Kanın aşırı yoğunlaşması sonucu akış hızı oldukça yavaşlıyor. Bu da tenin buruşmasına neden oluyor. Tansiyon düşerek bayılma riskini artırıyor. Artık neredeyse terleme hiç olmuyor. Terleme olmadığı için de vücut sıcaklığı aşırı bir artış gösteriyor.
3. Organ hasarı başlıyor
Vücut ağırlığımızın %7’si kadar su kaybı yaşadığımızda organlarımız hasar görmeye başlıyor. Bu oran yetişkin bir insanda 5,5 litre suya denk geliyor. Bu kadar aşırı bir su kaybı için 3-4 gün boyunca su içmemeli veya aralıksız 8 saat boyunca yoga yapmanız gerekiyor.
Vücut bu evrede tansiyonu koruyamaz hale geliyor. Hayatta kalabilmek için hayati önemi fazla olmayan organlara örneğin böbreklere ve bağırsaklara kan akışını azaltıyor. Bu da organ hasarına yol açıyor. Böbrekler kanı süzemediği için hücresel atıklar hızla birikiyor. Ölüm gittikçe yaklaşıyor…
4. Ölüm
Vücut ağırlığının %10’u kadar su kaybı yaşandığında ölüm evresi başlıyor. Bu oran yetişkin bir insanda ortalama 7,7 litre suya denk geliyor. Bu evreye gelebilmek için 5 gün boyunca su içmemek veya 32 derece sıcaklıkta 11 saat durmaksınız koşmak yeterli.
Hemen su içilmezse vücudu üzücü bir ölüm bekliyor. Organlar kanla beslenemiyor. Böbrekler kanı temizleyemiyor. Böylelikle karaciğer ve böbrek yetmezliği yaşanıyor. Bu da kaçınılmaz bir ölümü beraberinde getiriyor.