Türk bilim adamları özel bir kağıda damlatılan kanı tarayıp analiz edebilen bir mobil uygulama geliştirdi.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) çalışanlarının geliştirdiği yazılım, özel bir kağıda damlatılan kanı tarayarak kanın sağlık durumunu analiz edebiliyor. Yrd. Doç. Dr. Ümit Hakan Yıldız, bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencisi Cihan Toklucu ve kimya bölümü öğrencisi Hakan Berk Aydın tarafından geliştirilen bu uygulama sayesinde kan tahliliyle öğrenilebilecek hastalıklar, çok daha kolay ve ekonomik bir yolla tespit edilebilecek.
BİORGB adlı proje kapsamında geliştirilen uygulama, kanın fotoğrafını çekerek özel tasarlanan kağıt sayesinde kandaki renk değişimlerini gözlemliyor.
Yazılımı geliştiren öğrencilerden Hakan Berk Aydın uygulamayı şu şekilde tanıtıyor: “Alınan kan örneği, bu proje için özel geliştirilen ve hastalık etmeni bulunduğunda kodlanan renge göre renk değişimi gösteren kağıda damlatılıyor. Ardından cep telefonu ile o kağıdın fotoğrafını çekiyoruz. Ekranda çıkan fotoğraf üzerinde parmağımızı gezdirdiğimizde uygulama renk taraması yapıyor. Elde edilen grafikteki renk yoğunluğu, sonucu gösteriyor.”