Bilim adamları, dişlerin yeniden çıkmasını sağlayacak ilaç üretti. Böylelikle yakın bir zamanda diş dolgularına veda edebiliriz.

Daha önceden alzheimer tedavisinde kullanılan ilacın dişlerin yeniden çıkmasında etkili olduğu keşfedildi. İlaç dişlerin kök hücrelerini yeniden canlandırarak, dişlerin tekrardan oluşmasına yardımcı olacak.

Dişlerin merkezindeki yumuşak doku, dişin çekilmesinden sonra veya herhangi bir darbeden sonra enfeksiyon kapabilir. Vücudumuz bunu önlemek için dentin denen yapıyı oluşturarak hassas dokuyu korumaya alır. Dolgu ise bu yapıyı korumaya yöneliktir. Ancak tam koruma sağlayamamaktadır.

Araştırmayı yürüten King’s College London’dan Paul Sharpe ve ekibi Alzheimer ilacı olan Tideglusib adındaki ilacı kullanarak, diş kök hücrelerini normalden daha fazla dentin üretmesi için uyarıp herhangi bir yabancı madde eklemek zorunda kalmadan tüm yapıyı yeniden canlandırabileceklerini söylüyor.

Fareler üzerinde başarılı sonuç!

Araştırmacılar farelerde hasar gören dişlerin kök hücrelerine Tideglusib enjekte ettiler. Bir kaç hafta sonra hücrelerin yeniden dentin üretmeye başladığı gözlemlendi.

Erişilebilir ve ucuz olan bu tedavi yöntemi henüz sadece fareler üzerinde denendi. Fakat ekip, daha fazla deney yaptıktan sonra insan üzerinde denemeyi planladıklarını söylüyor.

Kaynak: http://www.sciencealert.com/this-new-drug-can-regenerate-teeth-possibly-reducing-the-need-for-man-made-fillings