Bilim kurgu filmlerinde sıkça karşılaştığımız nesneleri sadece zihinle kontrol etme sahneleri günümüzde de artık mümkün. Peki bu zihin kontrolü işlemindeki temel mantık ne? Sistem nasıl işliyor? Yazımızda bunlardan bahsettik.
Zihin kontrolü ve sanal gerçeklik üzerine çalışmalar yapan Boston merkezli Neurable adlı şirket, geliştirdiği sistemle zihin kontrolü sayesinde bazı aktivitelerin gerçekleştirilebileceğini söylüyor.
Şirket, insan beyni sanal gerçeklik tecrübesi yaşarken beyinde meydana gelen aktiviteleri deşifre etme üzerine yoğunlaşmış. Bu aktiviteler kuru elektrotlar kullanılarak elektroensefalografi (EEG – beyin dalgaları aktivitesinin elektriksel yöntemlerle ölçülmesi) yardımıyla kaydediliyor. Daha sonra özel bir yazılım sayesinde kaydedilen sinyaller ile hangi hareketin yapılması gerektiği belirleniyor.
Zihinle kontrol işlemi görünüşte pratik ve ilgi çekici olsa da, bazı sinyallerin alınıp işlenmesinin zor olduğu ve bu işlemin birkaç saniye sürebileceği belirtiliyor. Zihnimizle hareket emri verdiğimiz bir objenin, emir verdikten birkaç saniye sonra harekete geçmesi, zihin kontrolü deneyimini olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden 1 saniyelik gecikme bile şirket için çok önemli.
Neurable’nin kurucusu ve CEO’su Ramses Alcaide, beyin aktivitelerini %85 doğruluk oranında gerçek zamanlı yani anlık olarak işleyebildiklerini, %99 doğruluk oranında ise bu sürenin 1 saniye sürdüğünü belirtti.