Milyonlarca yıldır canlılara ev sahipliği yapan Dünyamız, 21. yüzyılda birçok felaket senaryosu ile karşı karşıya. Küresel ısınma ve hava kirliliği gibi sorunlar Düyamızı gitgide yaşanmaz bir yer haline getirmeye başladı.

Kürsel ısınma sonrasında eriyecek olan buzulların Dünyada ne gibi değişikliklere yol açacağından daha önce bahsetmiştik.

İlgili Haber

Dünyadaki Bütün Buzullar Erirse Ne Olur?

Küresel ısınma sonrasında Dünyada birçok kara parçası yok olacak!

Ayrıca kalabalık şehirlerde hızla büyüyen hava kirliliği o bölgedeki hayatı olumsuz etkilemekte. Birçok sağlık sorununu beraberinde getiren hava kirliliği, yakın zamanda önlem alınmazsa küresel bir sorun haline gelecek.

Gelecekteki bu felaketler insanlığı başka gezegenlerde yaşam arayışına sürüklüyor. Bu arayış “Başka gezegenlerde hayat var mı?” sorusunu akıllara getiriyor. Bu bağlamda NASA başta olmak üzere, Dünya dışında yaşam alanları bulabilme adına birçok araştırma yapılıyor.

Araştırmalar sonucunda canlı yaşamına en müsait gezegenler belirlendi. Keşfedilen yeni gezegenler Dünya ile birçok ortak noktaya sahip. Bu gezegenler güneş sistemine, kendilerine ait bir atmosfere ve su kaynaklarına sahipler.

Araştırmalar NASA’nın Kepler Uzay Teleskopu sayesinde gerçekleştiriliyor. Samanyolu Galaksisi‘sinde bulunan bu gezegenlerde potansiyel olarak yaşama dair kanıtlar toplanıyor. İşte dünya benzeri gezegenler:

1- Kepler 452-b

Kepler-452b yeni keşfedilen bir gezegendir. Peki Dünyaya benzeyen bu gezegende yaşam var mı?

Yapılan araştırmalara göre Kepler-452b gezegeni Dünyanın güneş sistemine benzer bir sisteme sahip. Ayrıca canlı yaşamı için gerekli olan sıcaklık değerleri de bu gezegende mevcut. Büyüklüğü ise Dünyanın 1,5 katı kadar.

Ayrıca Kepler-452b, keşfedilenler arasında Dünyaya en çok benzeyen gezegen olma özelliğine de sahip. Üstelik zaman sistemi de Dünyanınkiyle hemen hemen aynı.

Gezegen Dünyaya 1.400 ışık yılı uzaklıkta. Yani saatte 58.536 km hızla uzayda yol alan Yeni Ufuklar Uzay Aracı, bu gezegene ancak 25,8 milyon yıl sonra ulaşabilir.

2- Kepler-186f

Dünyaya en çok benzeyen gezegenler arasında 2. sırada Kepler-186f bulunuyor.

Bu arada Dünya benzeri gezegenlerin isimlerinde ortak olarak “Kepler” kelimesinin geçmesi, Kepler Uzay Teleskopu ile keşfedilmelerinden kaynaklanıyor.

Dünyadan yaklaşık 500 ışık yılı uzaklıkta bulunan gezegenin büyüklüğü Dünyanınkinden %10 daha fazla. Etrafında döndüğü yıldız ise bir Kırmızı Cüce. Yani boyutu Güneşten daha küçük ve yaydığı ısı ve ışık çok daha az. Bundan dolayı Kepler-186f’nin sadece %36’lık bir kısmı yaşam içi elverişli.

Yıldızına, Dünyanın Güneşe olan mesafesinden daha yakın. Yıldızı ve kendi etrafında dönüşü sabit değil. Kendi ekseni etrafındaki dönüşü bazen 1 hafta bazense 1 ay sürmekte. Eksen eğikliği olmadığı için de Dünyadaki gibi mevsim olayları yaşanmamakta.

3-Kepler-62f

Dünyaya en çok benzeyen gezegenler arasında 3. sırada Kepler-62f geliyor. “Süper Dünya” olarak adlandırılan gezegen Dünyadan yaklaşık olarak %40 daha büyük. Tıpkı Kepler-186f gibi bir Kırmızı Cüce etrafında dönüyor.

Yaklaşık 1,200 ışıkyılı uzaklıkta olan gezegen Lyra Takımyıldızı‘nda bulunuyor. Ayrıca gezegenin sularla kaplı olabileceği tahmin ediliyor. Bu özelliği ile Güneş Sisteminde Bulunan Venüs ile benzerlik gösteriyor.

4- Gilese-581g

Dünyanın İkizi olarak adlandırılan Gliese 581g, %92 gibi bir oranla canlı yaşamına en müsait gezegen olarak ilan edildi.  Dünyaya en çok benzeyen Gliese 581g’in özellikleri şu şekilde:

Keşfedilen yeni gezegenlerden olan Gliese 581g, Dünyaya benzerliğiyle dikkat çekiyor. Peki Gliese 581g’ de yaşam var mı?

NASA yaptığı açıklamayla gezegende insanlar dışında varlıkların da yaşayabileceğini söylüyor. Gezegenin kendi atmosferi var ve tıpkı Dünya gibi kendi yıldızı etrafında dönüyor. Ayrıca yıldızı ile arasındaki mesafe ne çok uzak, ne de çok yakın. Tam olması gereken mesafede. Dünya ile arasındaki mesafe ise 20 ışık yılı.

Kaynaklar:

https://www.nasa.gov/jpl/finding-another-earth

http://www.space.com/23821-gliese-581g.html

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kepler-186f

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kırmızı_cüce