Ülkemizde eğitime destek verme amacıyla yola çıkan Milli Eğitim Bakanlığı, “Fatih Projesi” adı altında öğrencileri teknoloji ile buluşturmayı amaçlıyor.
Eğitim sistemimiz dünya ile kıyasla oldukça gerilerde. Daha önce yapılan Pisa ve TIMSS gibi dünya çapındaki araştırmalarda ülkece ne yazık ki istenen sonucu elde edememiştik. Sonuçlarla ilgili haberlerimize aşağıdan bakabilirsiniz.
Pisa 2015 Sonuçları Açıklandı!
Eğitimi canlandırmayı hedefleyen Milli Eğitim Bakanlığı Fatih Projesi sayesinde gelişen teknolojiyi eğitim kurumlarına aktaracak. Bu amaçla öğrencileri teknoloji ile buluşturup, okulları ve derslikleri çeşitli araçlarla zenginleştirecek.
Fatih Projesi, toplumun birçok kesimi tarafından öğrencilere sadece akıllı tahta ve tablet bilgisayar sağlama amacıyla yürütülen bir proje olarak biliniyor. Aslında projenin ortaya çıkış amacı çok daha kapsamlı.
Projenin en büyük amacı öğrencilere bireysel analiz yapıp değerlendirmelerde bulunmak. Bu sayede öğrencilerin ilgi ve becerilerini tespit edip, buna göre bir yol haritası çizmek.
Öğrencilerin eksik bilgileri, ders dışındaki ilgi alanları, özel yetenekleri ve hangi yolla daha iyi öğrenebilecekleri proje kapsamında belirlenebilecek.
Sınıflara akıllı tahta ve tablet bilgisayarlar yerleştirilerek öğrenci-öğretmen etkileşimi artırılacak. Bu materyaller sayesinde öğrencilerin öğrenme düzeyleri ve bilgileri daha kontrollü bir şekilde ölçülebilecek.
Projenin en büyük avantajı ise öğrencilerin bulundukları her ortamda ders notlarına, ders içi projelere ve ödevlere ulaşabilmesi ve bu yolla ürettiği bilgileri anlık olarak öğretmeni ve arkadaşları ile paylaşabilecek olması.
Sistemin okullarda kullanılabilmesi için bakanlık bütün okullara yüksek hızlı ve güvenli internet (VPN) sağlıyor. Bu sayede sistem anlık olarak takip edilebiliyor.
Fatih Projesinin Hedefleri
Fatih Projesi sadece eğitim ve okullara donanım yerleştirme amacıyla geliştirilmedi. Geleceğe dair birçok planlamanın sonucunda elde edilen sistem, yerli ekonomiden ticarete kadar bütün alanlarda ülkeye katkı sağlayacak.
Eğitimin geliştirilmesiyle Türkiye’de bulunmayan ürünlerin üretilmesi ve yeni teknolojiler için araştırma faaliyetlerinin geliştirilmesi planlanıyor. Ayrıca okullarda kullanılacak olan e-kitap, bilgisayar ve tablet gibi materyaller yerli üreticilerden temin edilerek yerli firmalara iş ortamı oluşturulacak. Bu sayede ülkedeki girişimcilik faaliyetleri hız kazanacak.
Ayrıca öğretmen ve öğrencilerde grup çalışması, teknoloji kullanımı, etkili iletişim, analitik düşünme ve problem çözme becerileri daha da gelişecek. Bilgiye erişim kolaylaştırılarak eğitimde fırsat eşitliği sağlanacak.
En genel olarak “okulda bilgisayar teknolojisi” hedefinden “öğrenci ve öğretmenin elinde bilişim teknolojisi” hedefi yakalanacak.
Eğitim sistemimizin kötü olduğu belliydi. Fakat bu kadar gerilerde olacağımızı tahmin etmezdim. Avrupa’yı anlarımda neredeyse Afrika ülkeleri de bizi sollayacak.