Dünya’nın Düz Olmadığını İspatlayan 10 Basit Yöntem


Son zamanlarda Dünya’nın düz olduğu inanışı hızla yayılmaya başladı. Hatta bu inananlar arasında rap dünyasının ünlü isimlerinden B.o.B da bulunuyor.

Yazımıza başlamadan önce ISS nin yakın bir zamanda yayınladığı Dünya’nın uzaydan çekilen fotoğrafını gösterelim.

ISS Dünyaİnsanlık Dünya’nın yuvarlak olduğunu birkaç bin yıldır biliyor. Hatta bunu ispatlayan yüzden fazla yöntem var. Fakat yazımızda bu yöntemlerin en basit olanlarını sıraladık. İşte Dünya’nın yuvarlak olduğunu ispatlayan 10 basit yöntem:

1) Ay

Antik Yunanlılar Ay’ın hareketlerini ve Ay tutulmalarını araştırırken, Dünya’nın şeklini belirleyebilmek için bazı ipuçları buldular.

Dünya’nın şekli üzerine oldukça fazla araştırma yapan Aristoteles tutulma esnasında Ay’ın yüzeyinde oluşan Dünya’nın gölgesinin oval biçimde olduğunu gözlemlemişti. Bu da Dünya’nın küresel bir şekilde olduğunu işaret ediyordu.

Dünya ve Ay Tutulması
15 Nisan 2014’te gerçekleşen Ay tutulmasının sıralı bir görüntüsü. Dünya’nın kavisli olduğunu görebilirsiniz, çünkü Dünya küresel yapıdadır.

Görselde de gözüktüğü üzere her Ay tutulmasında oluşan tutarlı gölge Dünya’nın sadece yuvarlak değil, küresel yapıda olduğunu da kanıtlıyor.

2) Gemiler ve Ufuk Çizgisi

Herhangi bir limandan ufuğa doğru bakılınca birden bire ortaya çıkan gemi, Dünya’nın küresel olduğunun apaçık bir delilidir. Şayet gemi suyun altından çıkmadıysa…

Dünya Yuvarlak Mıdır?
Portakal üzerinde yürüyen karınca…

Bu olayı portakal üzerinde yürüyen karıncaya benzetebilirsiniz. Portakala karşıdan baktığımızda, portakalın arka tarafından bize doğru gelen karıncanın “ufuktan” yükselir gibi gözükmesi Dünya’nın yuvarlak olduğunun çok basit bir ispatıdır. Şayet Dünya ve portakal düz olsaydı karınca ve gemiyi normal bir şekilde bize yaklaşan nesneler olarak görecektik.

3) Takımyıldızlarının Görüntüsü

Bu gözlem ilk olarak M.Ö. 384-322 yılları arasında Aristoteles tarafından yapılmıştı. Dünya’nın farklı noktalarından takım yıldızlarını inceleyen Aristoteles, Dünya’nın yuvarlak olduğunu bir kez daha ispatlamıştı.

Dünya ve Takımyıldızları
Takımyıldızları Dünya’nın farklı noktalarında gözükmeyebilir.

Aristoteles Mısır gezisinden döndükten sonra: “Mısır’da görülen bazı yıldızlar, kuzeyde gözükmüyor…” demiştir. Böyle bir şey sadece Dünya küresel bir yapıya sahip olduğunda mümkün olabilirdi…

Dünya eğer düz olsaydı takımyıldızlarının tamamını Dünya’nın neresinde olursak olalım görebilirdik.

4) Gölgeler ve Çubuklar

Yer yüzüne bir çubuk diktiğimiz zaman gölge oluşur. Bu gölgenin yönü zamana ve mekana bağlı olarak değişiklik gösterir.

Düz Dünya'da Gölgeler
Düz Dünya’da çubuğun gölgesi.

Eğer Dünya düz olsaydı çubukların gölge yönleri ve uzunlukları aynı olurdu. Üstelik biri Dünya’nın bir ucunda diğeri de öbür ucunda olsa bile.

Yuvarlak Dünya ve Gölgeler
Küresel Dünya’da çubukların gölgesi.

Dünya küresel bir yapıda olduğu için farklı bölgelerde dikilen çubuklar, farklı açılarda güneş ışığı alacağı için çubukların gölge boyları ve yönleri de farklıdır

5) Yükseklere Çıktıkça Daha Uzağı Görmek

Teleskopla uzaklara baktığımızda görebileceğimiz mesafe sınırlıdır. Fakat daha yüksek bir yere çıkıp aynı tarafa baktığımızda görebileceğimiz mesafe daha da artacaktır.

Yükseklere çıktıkça görebileceğimiz uzaklığın artması Dünya’nın düz olmadığının bir ispatıdır. Şayet Dünya düz olsaydı ne kadar yükseğe çıkarsak çıkalım göreceğimiz mesafe aynı olurdu.

Düz Dünya'da Görüş Mesafesi
Düz bir Dünya’da yükseklik herhangi bir fark yaratmaz.
Yuvarlak Dünya Görüş Mesafesi
Yuvarlak Dünya’da yükseklik büyük bir fark yaratıyor.

6) Uçakla Uzun Bir Yolculuğa Çıkın

Eğer Dünya düz olsaydı uzun süren bir uçak yolculuğu sonunda Dünya’dan dışarı çıkıp aşağı düşebilirdik. Bunun için uçağın  hiç yön değiştirmeden dümdüz uçması yeterli olurdu.

7) Başka Gezegenlere Bakın

Dünya’nın diğer gezegenlerden farklı olduğu doğrudur. Ne de olsa içerisinde yaşam var ve içerisinde yaşam olan başka bir gezegen bulamadık (henüz)… Bununla birlikte tüm gezegenlerin belirli özellikleri vardır. Şekilleri benzerdir ve benzer hareket ederler.

Durum böyleyken, farklı yerlerde ve farklı koşullarda bulunan çok sayıda gezegen aynı şekle sahipse Dünya’nın da böyle olması muhtemeldir.

1610 yılında Galileo Galilei Jüpiter’i ve etrafında dönen uydularını gözlemledi. O dönemde her şeyin Dünya’nın etrafında döndüğüne inanan kilise ve halk Galilei’nin bu gözlemine inanmadı.

Aynı gözlemi Neptün ve Venüs üzerinde de gerçekleştiren Galileo, bütün gezegenlerin küresel olduğunu ve hepsinin Güneş’in etrafında döndüğünü fark etti.

Dünya’nın düz olması, gezegenlerin nasıl oluştuğu ve nasıl hareket ettiğine dair bildiğimiz her şeye karşı giden bir yargı olacaktır. Bu yüzden Dünya’nın küresel olduğunu kesin olarak biliyoruz.

8) Zaman Dilimlerinin Varlığı

Bu yazının yazıldığı sıralarda New York’ta saat 12:00’yi gösteriyordu. Güneş gökyüzünün ortasında bizi selamlıyordu. Aynı anda Pekin’de saat gece 00:00 ve hiç güneş yok. Avustralya’nın Adelaide kentinde ise saat 13:30. 13 saat daha ilerde…

Yuvarlak Dünya Zaman Dİlimi
Güneş Dünya’nın bir tarafını aydınlatırken diğer taraf karanlık kaldığı için zaman dilimleri oluşmaktadır.

Böyle bir durum sadece Dünya yuvarlak olduğunda ve kendi ekseni etrafında döndüğünde mümkün olabilir.

Ayrıca düz Dünya görüşünü savunanlar, Güneş’in Dünya’yı spot ışık gibi farklı zamanlarda ve belirli yerleri aydınlattığına inanmaktadır. Eğer durum gerçekte böyle olsaydı, nasıl tiyatrodayken karanlık taraftan spot ışıkları görebiliyorsak, aynı şekilde geceleyin de Güneş’i görebilmemiz gerekirdi.

Düz Dünya'da Zaman Dilimleri
Karanlık bir tiyatrodaki spot ışığının gözükmesi, “Spot Güneş” teorisini çürütmektedir.

9) Yer Çekimi

İki cisim arasındaki çekim kuvveti bu cisimlerin kütlelerine ve aralarındaki mesafeye bağlıdır (yer çekimi). Basitçe yer çekimi cisimleri kendi kütlesinin merkezine doğru çeker.

Dünya küresel bir yapıda olduğundan Dünya’nın neresinde olursak olalım merkeze olan mesafemiz ve altımızda bulunan kütle aynı olacağından yer çekiminin gücü de aynı olacaktır.

Yuvarlak Dünya Yer Çekimi
Yüzeyinde bulunduğunuz küre, sizi merkezine doğru çeker.

Fakat eğer Dünya düz olsaydı farklı bölgelerde bulunduğumuzda merkeze olan mesafemiz ve altımızda bulunan kütle miktarı değişeceğinden yer çekiminin gücü de değişecekti. Hatta bazı bölgelerde yer çekiminin azlığı nedeniyle havada uçabilecektik. 70-80 kg olan kilomuz belki de bu bölgelerde 10-20 kg gelecekti.

Düz Dünya'da Yer Çekimi
Yassı düzlemlerin de merkezi ortadadır. Bu da nesneleri merkezine doğru çekmesini sağlar.

10) Uzaydan Çekilen Fotoğraflar

Geçtiğimiz 60 yıl içerisinde yapılan uzay araştırmalarında uzaya uydular, sondalar hatta hayvanları ve insanları gönderdik. Bazıları geri döndü, bazıları ise Güneş sisteminde ve ötesinde Dünya’daki alıcılara muhteşem görüntüler iletiyor. Bu görüntülerin tümünde Dünya’nın eğriliği açık bir şekilde görülüyor.

ISS komutanı Scott Kelly‘nin uzaydan Instagram aracılığıyla gönderdiği fotoğrafa aşağıdan bakabilirsiniz.

#Italy and the #Alps last night were breathtaking! #YearInSpace #beautiful #earth #space #spacestation #iss

A post shared by Scott Kelly (@stationcdrkelly) on


Beğendiniz mi? O halde paylaşın!

0 yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir