Karahindiba Tüylerinin Etkileyici Paraşüt Sistemi


Karahindiba ve benzeri çiçek türleri yer değiştirme konusunda oldukça tecrübelidir. Bu çiçeklerin tohumları yüzlerce kilometre yol kat edebilir. Hatta denizlerde sürüklenerek, volkanlar tarafından tahrip edilen adaları bile yeniden doldurmaya yardımcı olabilir.

Karahindiba tohumu, gövdeden kopup uçmaya başladığı esnada uç bölgesini paraşüt oluşturacak şekilde kabartır. Fakat bu paraşüt, bildiklerimizden çok farklıdır. %90’ı boşluklardan oluşan bu yapı detaylı bir şekilde incelendiğinde, karahindiba tüylerinin koordineli bir şekilde çalışarak kendi eksenleri etrafında bir girdap oluşturdukları görülmektedir.

İskoçya Edingburgh Üniversitesi’ndeki bir ekip, uçuşan karahindiba tohumlarını gözlemlemek için hafif bir rüzgar üfleyen bir tünel inşa etti. Gözlem sonucunda paraşütün boşluklu yapısının, tohumun havada kalmasını sağladığı görüldü. Havada kalma süresi artan tohum, böylelikle rüzgar tarafından daha uzak mesafelere taşınabiliyor.

Sıradan bir paraşüte göre karahindiba tüyünün sistemi, neredeyse tamamen boşluktan oluşmaktadır.

Karahindiba tüyünün paraşüt sistemini taklit etmek, mikro hava araçlarının herhangi bir güç tüketmeden uçmasını sağlayabilir. Aynı zamanda bu sistem, dış gezegenlerdeki veya Dünya’daki zor atmosfer koşullarını incelemek için de kullanılabilir.

Tüylerin oluşturduğu hava akımını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.


Beğendiniz mi? O halde paylaşın!

0 yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir