Gezegenler Bize Ne Kadar Uzak? Işık Yılı Kavramı Nedir?


Gezegenler Bize Ne Kadar Uzak? Işık Yılı Kavramı Nedir?

Galaksimizde milyarlarca gezegen ve yıldız bulunmakta. Fakat bunlara ulaşmamız günümüz teknolojisiyle imkansız. Çünkü bize yüz binlerce ışık yılı uzaklıktalar.

İnsan taşıyan uzay araçları Dünya’dan 384.403 km uzaklıktaki Ay’a 3 günde varabiliyor. Kendi uydumuza bile 3 günde gidildiğine göre bizden onlarca hatta binlerce ışık yılı mesafede olan gezegenlere ulaşmamız şuan için sadece bir hayalden ibaret.


Dünya dışı gök cisimlerinin bize olan uzaklığı ışık yılı terimiyle ifade ediliyor. Peki bu ışık yılı kaç km mesafeye denk geliyor?

Evrensel olarak 1 ışık yılı = 9.460.730.472.580 km mesafeye eşit. Kısaca 9.5 trilyon km mesafe şeklinde söyleyebiliriz. Yani bize 10 ışık yılı mesafede bulunan bir gök cisminden bahsedildiğinde bunun 95 trilyon km mesafede olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Güneş ise bizden 150.000.000 km uzaklıkta.

Bu büyük mesafelerden dolayı uzay üzerine gerçekleştirilen araştırmalar günümüzde teleskopla yapılıyor. 2017 ve 2018 yılında uzaya gönderilecek olan Dış Gezegen Geçiş Araştırma Uydusu ve James Webb Uzay Teleskobu sayesinde bu araştırmalar daha detaylı yapılabilecek. Hatta bu uzak gezegenlerin bileşimini ve orada canlı yaşamı olup olamayacağı da analiz edilebilecek.


Aşağıdaki harita dış gezegenlerin bize ne kadar uzakta olduğunu çok daha iyi bir şekilde gösteriyor:

Gezegenler Bize Ne Kadar Uzak? Işık Yılı Kavramı Nedir?

A: Dünya

Şuanda biz buradayız. İnsanlığın yaptığı ve Dünya’dan en çok uzaklaşan nesne olan Voyager 1 uydusu 37 yıllık bir yolculuğun ardından sadece 0,004 ışık yılı mesafeye gidebildi.

B: Proxiama B

Dünya’ya en yakın olan dış gezegen. 4.2 ışık yılı mesafede ve muhtemelen canlı yaşamına müsait bir gezegen. Belki lazer gücüyle çalışan uzay araçları önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde oraya gidebilir.

C: 55 Cancri E

Bu gezegen hakkında çok ilginç tahminler var. Elmastan oluştuğu, magmayla kaplı olduğu veya devasa boyutlarda kaynar sular püskürttüğü gibi…

D: İlk Radyo Sinyalimiz

1938 yılında H.G Wells’in romanının radyoda yayınlandığı dalgalar şu ana kadar 78 ışık yılı uzağa gitti.

E: Arrakis

Dune romanındaki çöl gezegeni.

F: Kepler 22B

Bu gezegenin tüm yüzeyi devasa bir okyanusla kaplı olduğu düşünülüyor. Bu da suyun içerisinde canlı yaşamı olabileceği ihtimalini doğuruyor.

G: Kepler 47

Bu sistemdeki gezegenler iki adet yıldızın etrafında dönüyor.

H: USS Voyager

Dünyadan 70.000 ışık yılı uzaklıkta. Günümüz teknolojisiyle oraya ulaşmak istersek 189 milyon yıllık bir yolculuğa çıkmamız gerekiyor.

Kaynaklar:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Işık_yılı

http://www.popsci.com/exoplanets-weve-found-so-far-are-very-very-far-away


Beğendiniz mi? O halde paylaşın!

0 yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir