Suyun olmadığı ortamlarda, verilen her nemli nefes, süzülen her ter damlası, boşaltılan her idrar kesesi suyun boşa gitmesi demektir. Bu da dehidrasyona sebep olup ölüme yol açabilir.
Dünyada farklı iklim koşulları olduğu gibi bu iklim koşullarına farklı şekillerde adapte olmuş canlılar da mevcut. Çöl iklimlerinde suyun çok nadir bulunması, bu bölgedeki canlıların ortama adapte olmasını sağlıyor. Öyle ki bazı canlılar kendilerini tam bir su cimrisine ve nem avcısına dönüştüren adaptasyonlar sayesinde neredeyse hiç su harcamadan yaşamlarını sürdürebiliyor.
İşte yeryüzündeki su harcamadan yaşayan hayvanlar:
1- Kanguru Sıçanı
Batı Amerika’da yaşayan kanguru sıçanları hiç su tüketmeden yaşamlarını sürdürebilir. İhtiyacı olan suyu ise yedikleri tohumlardan karşılarlar. Kuru iklimlerde sağ kalabilmek için böbrekleri süper konsantre idrar üretir. Ayrıca bu hayvanlar hiçbir zaman terlemez ve diğer hayvanlar gibi serinlemek için hızlı soluma yapmaz. Hatta bazı türleri soluma esnasında daha az nem kaybetmek için metabolizma hızını düşürebilir.
2- Deve
Develer aslında sanıldığı gibi hörgüçlerinde su depolamaz. Bu yüzden suyu tasarruflu kullanmaları gerekir. Geceleri çölde esen soğuk rüzgarlar devenin nazal kavitesini yani burun boşluğunu soğutur. Böylece hayvanın burnundaki nefeste bulunan su buharı yoğunlaşır ve sıvıya dönüşür. Devenin fazladan dolambaçlı burun deliği bu işleme yardımcı olur ve nefes verme sırasında boşa gidecek olan nemin %60’ını tutar.
3- Avustralya Kurbağası
Avustralya kurbağaları, sıcak ve kurak havalarda salgıladıkları mukusla kendilerine bir tabaka oluşturarak nemin vücuttan kaçmasını engeller. Sıcak mevsimlerde bu kurbağalar kış uykusuna yatarak bir sonraki yağış mevsimini bekler. Ayrıca Avustralya kurbağaları mesanede biriktirdikleri suyla tam 2 yıl boyunca yaşayabilir!
4- Dikenli Şeytan Kertenkelesi
Avustralya’da yaşayan bu canlılar, dikenlerini sadece savunma amaçlı kullanmaz. Kertenkelelerin emici teni ve dikenleri gece soğuğundaki çiyi, yağmuru, su birikintilerini ya da küçük kuru pençelerine geçirebildiği her türlü nem kaynağını emer. Hayvanın tenindeki incecik oluklar suyu hapseder ve kertenkelenin ağzına yönlendirerek içmesini sağlar.
5- Kara Kaplumbağası
Mojave ve Sonoran çöllerindeki bazı kara kaplumbağaları kendi idarları sayesinde hayatta kalır. Bolluk zamanlarında genişleyen idrar keseleri neredeyse yarım litre sıvı depolayabilir ki hayvanın boyunun yalnızca 30 cm olduğu düşünülürse bu oran oldukça fazla. Bu canlılar idrarındaki suyu yeniden özümseyerek bir yıldan uzun bir süre su içmeden yaşayabilir.
6- Kum Gazeli
Aşırı kurak Arap çöllerindeki kum gazelleri, oksijen tüketen organlarını kurak dönemlerde küçültme gibi etkileyici bir yeteneğe sahip. Kalbini %20 ve karaciğerini %45 oranında küçültebilen bu hayvanlar daha az nefes alıyor. Böylelikle solunum sırasında buharlaşmayla oluşan su kaybını minimum seviyelere indirebiliyorlar.
0 yorum