Eğitim sistemimiz her geçen gün daha da gelişiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın öncülüğünde yeni projeler ile eğitime tam destek hız kesmeden devam ediyor.
Uluslararası ve ülke çapındaki sınavlarda istenilen başarının elde edilememesi sonucunda eğitim sistemi için yeni projeler yürütülmeye başlandı. Bu projelerin başında ise Fatih Projesi ve EBA geliyor.
Açılımı Eğitim Bilişim Ağı olan EBA projesi, çevrimiçi bir sosyal eğitim platformu olarak hizmet veriyor. EBA’ya öğretmenler hazırladıkları içerikleri istedikleri gibi yükleyebiliyor. Aynı şekilde diğer öğretmenlerin yüklediği bilgilere de rahatlıkla ulaşabiliyor.
EBA, yüklenen içeriklerin kontrolünü sağlayarak, ulaşmak isteyenlere doğru ve güvenilir e-içerikler sunuyor. Öğretmen ve öğrenciler başta olmak üzere eğitimin tüm paydaşları tarafından rahatlıkla kullanılabiliyor.
Bu sistem sayesinde öğretmenler arasındaki iletişim çok daha kolay bir hal almıştır. Aynı şekilde öğrenciler de bu sistemden faydalanabilmektedir. EBA’ya giriş yapan bir öğrenciyi oldukça zengin bir içerik karşılıyor. Başka öğrenciler tarafından paylaşılan notlara, sunumlara, görsellere rahatlıkla ulaşabiliyor ve bu meteryallerden istediği gibi faydalanabiliyor.
Özetlemek gerekirse EBA:
- Farklı ve eğitici içerikler sunuyor.
- Bilişim kültürünü yaygınlaştırarak eğitimde kullanılmasını sağlıyor.
- İçerikle ilgili ihtiyaçlara cevap veriyor.
- Sosyal ağ yapısıyla bilgi alışverişi sağlıyor.
- Zengin ve gittikçe büyüyen arşivleriyle derslere katkı sağlıyor.
- Bilgiyi öğrenirken aynı zamanda yeniden yapılandırabilmeyi ve bilgiden bilgi üretmeyi sağlıyor.
- Farklı öğrenme stillerine (sözel, görsel, sayısal, sosyal, bireysel, işitsel öğrenme) sahip bütün öğrencileri kapsıyor.
- Bütün öğretmenleri ortak bir paydada buluşturarak eğitime el birliğiyle yön vermelerine öncülük ediyor.
Bilgi alışverişi dışında EBA’da farklı modüller de bulunuyor. Bunlar:
1) Haber Modülü:
Bu modül sayesinde sisteme giriş yapanlar eğitim ile ilgili son haberleri güncel olarak okuyabilmekte, okullarda yapılan etkinlikleri ve projeleri takip edebilmektedir.
2) Dünya Modülü:
Hayata geçirilmek üzere olan bu modülde çeşitli oyunlar, interaktif uygulamalar, eğitici simülasyonlar ve birbirinden farklı e-içeriklerin olması planlanmaktadır.
3) E-Kitap:
Bu modül, içeriklerin e-kitap yani .PDF formatında tabletlere, akıllı telefonlara veya bilgisayarlara indirilerek kullanılabilmesini sağlanıyor.
4) Video Modülü:
Bu modülde eğitsel amaçlı videolar bulunuyor.
5) Ses Modülü:
Bu modülde sesli kitaplar, eğitici radyo programları ve müzik arşivleri sizleri bekliyor.
6) Görsel Modül:
Bu modülde derslerin görselliğini zenginleştirecek ve konunun daha iyi kavranmasını sağlayabilecek görseller bulunmakta.
7) E-İçerik Modülü:
Bu modülde yayınevlerinin kaynaklarından yararlanılabiliyor.
8) Soru-Cevap Modülü:
Bu modül sayesinde eğitim ile ilgili kararlar; öğretmenlerin, öğrencilerin ve eğitimle ilgilenen herkesin görüşleriyle şekillenecek ve daha gerçekçi çözümler üretilebilecektir.
Bu modüllerin dışında henüz kullanımda olmayan, çalışmaları devam eden farklı modüller de bulunuyor:
1) Deney Modülü:
Bu modülde, çeşitli deneyler farklı ortamlarda çekilerek video halinde sisteme yüklenecek.
2) Kırkambar Modülü:
Bu güne kadar paylaşılmamış kültürel kaynakların burada paylaşılması sağlanacak.
Oldukça geniş kapsamlı ve faydalı bir platform olan EBA, eğitim ile ilgilenen insanların katkılarıyla gün geçtikçe daha da kapsamlı bir platform olacak. Kullanımı yaygınlaşacak ve umarız ki eğitim sistemimizin ve ülkemizin daha iyi yerlere gelmesini sağlayacak.
EBA’ya buradan giriş yapabilirsiniz.
Kaynak: http://www.eba.gov.tr
0 yorum