Avustralyalı bilim adamları yemeklerde kullanılan soya yağından grafen üretmeyi başardı. Böylelikle daha az maliyetle grafen üretimi mümkün olabilecek. Bu gelişme sayesinde grafen üretimi ve ticaretinin daha da canlanacağı öngörülüyor.
Güçlü bir karbon formu olan grafen sadece bir atom genişliğinde ve elektriği bakırdan daha iyi iletiyor. 2004 yılında Manchester Üniversitesi’nden Andre Geim ve Konstantin Novoselov tarafından bulunmuştur. 2010 yılında ise bu iki bilim adamına buluşlarından dolayı Nobel ödülü verilmiştir.
Grafenin elektronik, biyomedikal cihazlar ve su arıtma gibi sayısız alanda kullanılacağı umuluyor.
Avustralya’nın Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Kurumu‘ndan (CSIRO) Dr. Zhao Jun Han: “Grafen kullanımındaki sınırlayıcı faktörlerden biri de, yüksek maliyet gerektirmesidir. Eğer maliyeti düşürebilirsek uygulamanın tanıtımını yapabiliriz.” diyor.
Grafen Nedir?
Grafen, bir atom kalınlığında 2 boyutlu tabaka halindeki bir karbon formudur.
Çelikten 200 kat daha güçlüdür ve elektriği bakırdan daha iyi iletir.
Plastiğe %1 oranında karıştırılan grafen, plastiği bir elektrik iletkenine dönüştürebilir.
CSIRO, grafeni üretebilmek için soya yağının grafen sentezi için gerekli olan karbon yapı birimlerine ayrışana kadar ısıtıldığını, daha sonra nikel folyodan yapılmış ince bir dikdörtgen içerisinde hızlı bir şekilde soğutulduğunu belirtti. Dr. Han, bu yöntemin patlayıcı gazların kullanıldığı yöntemlerden ve vakum işleme yöntemlerinden daha basit ve daha güvenli olduğunu söylüyor.
Ayrıca Han: “Mevcut yöntemlerle 10 cm çaplı yüksek kaliteli bir grafen filminin maliyeti 1000$ civarında bir rakam. Yeni yöntem ise maliyeti önemli ölçüde azaltabilir.” şeklinde açıklama yaptı.
0 yorum