Kimileri için yemeklerin vazgeçilmezi olan, kimileri içinse kokusuna dahi tahammül edilemeyecek kadar sevilmeyen acı biberlerin, yapılan araştırmalar sonucunda ömrü uzattığı düşünülüyor.
ABD Vermon Üniversitesi’nden Prf. Dr. Benjamin Littenberg ve öğrencisi, 23 yıl boyunca 16.000 Amerikalı üzerinde bir beslenme ve sağlık araştırması yürüttü. Araştırma sonucunda acı biber tüketen kişilerin daha uzun süre yaşadığı ortaya çıktı.
Biberin acı olmasını sağlayan kapsaisin denen maddedir. Bu maddenin zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını ve obeziteyi önlediği, kan akışını da düzenlediği düşünülüyor.
Buna benzer bir araştırma daha önce Çin’de yapılmıştı. 2015 yılında The BMJ’de yayımlanan araştırmada, acı biberin ölüm oranını azalttığı gözlemlenmişti.
Biberlerin acılık derecesi ve Acı Ölçer
Biberlerin acılık derecelerinin sınıflandırılması için Scoville denen acı ölçme sistemi geliştirilmiştir. Kapsaisin içeren meyveler acı biber olarak ifade edilir ve Scoville ölçümü de kapsaisin oranının hesaplanması esasına dayanır.
Dünyanın en acı biberi Caroline Reaper
Carolina Reaper Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilmiştir. ABD Güney Carolina bölgesinde seralarda yetişen biber, kırmızı renkli dolma biberine benzer. Yukarıdaki tablodan bu biberin Scoville değerine bakabilirsiniz.
Kaynaklar:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Scoville_Acılık_Ölçeği
https://tr.wikipedia.org/wiki/Carolina_Reaper
Bilim ve Teknik Dergisi, Şubat 2017, Sayı: 591
Urfa biberine değişmem ben 🙂
Olsa da yesek 😀
Acıyı çok severim. Fakat bu biber yenmiyor galiba.