Elektrik İhtiyacını Güneş Panellerinden Sağlayan Ada


Tesla Güneş Panelleri

Yeterli kaynak olmadığından yeryüzündeki çoğu ada sakinleri, elektrik ihtiyacını dizel yakıtlarla karşılıyor. Bu adalardan biri olan Kauai Adası, bundan böyle elektriğini güneş panelleri ile üretecek.

Hawaii Takımadası’nda bulunan ve 65.000 kişinin yaşadığı Kauai Adası, elektrik ihtiyacını gemilerle getirilen dizel yakıtlarla karşılıyordu. Gelişen teknoloji sayesinde ada sakinleri elektriğini güneş panelleri ve rüzgar tribünleri ile üretmeye başladı.

Kauai Adası ekvatora yakın olduğu için bolca güneş alıyor. Bu sayede güneş panelleri ile elektrik üretimi oldukça verimli oluyor. Ancak geceleri yeterli güneş ışığı olmadığından fosil yakıtlar da kullanılmaya devam ediyor.

Geceleri yetersiz olan elektrik ihtiyacı çoğu bölgede Tesla tarafından karşılanıyor. Tesla’nın adaya kurduğu 54.798 adet panel 13 megawatt güç üretebiliyor. Panellerde bulunan piller sayesinde ise enerji kolayca depolanabiliyor. 272 pilli depolama sisteminin kapasitesi tam 52 megawatt. Bu sayede 4500 evin gece ihtiyaç duyduğu elektrik karşılanabiliyor.

Yapılan anlaşmaya göre ada yönetimi güneş paneli için para ödemeyecek. Tesla ürettiği elektrik için 20 yıl boyunca kilowatt saat başına yaklaşık 50 kuruş alacak. Proje sayesinde yılda 6 milyon litre yakıt tasarrufu yapılacağı tahmin ediliyor.

Kauai Adası Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretecek

Bu tür sistemler ülkemizde de sıklıkla kullanılmakta. Fakat pilli güneş panelleri henüz yaygınlaşmış değil. Bu yüzden geceleri elektrik ihtiyacı farklı yöntemlerle karşılanıyor.

KKTC’de ise hala dizel yakıtla üretilen elektrik kullanılıyor. 65.000 nüfuslu bir adada 6 milyon litre yakıt tasarrufu yapılıyorken, Kıbrıs için uygulanılacak bir sistemde kim bilir ne kadar yakıt tasarrufu yapılırdı. Umarız en yakın zamanda ülkemizde ve KKTC’de de bu tür sistemler uygulanmaya başlar.

Görünen o ki dünyada yenilebilir enerji kaynaklarına büyük bir talep var. İlerleyen yıllarda daha verimli pillerle bu tür uygulamalar daha da yaygınlaşacak. Umarız ülkemiz de bu gelişmelerin yakın takipçisi olur ve aktif bir şekilde kullanmaya başlar.


Beğendiniz mi? O halde paylaşın!

0 yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir